.
Aan het begin van de 18e eeuw bestonden in Frankfurt am Main verschillende orgelbouwwerkplaatsen met een werkgebied dat ver buiten de stadgrenzen reikte. Daarvan was de werkplaats Macrander de belangrijkste. Kerkorgels bouwen zoals Macrander deden ook de domorganist Hans Jörg Steigleder, Lorenz Weller en de organist Peter Nicolaus Boller. Daarnaast bestonden er nog de werkplaatsen van Balthasar Schröder, Joh. Henrich Hochwald Reichardt, Joh. Hektor Heuss en Joh. Lorenz Weller. Deze hadden slechts lokale betekenis. Deze orgelmakers bouwden voornamelijk kleine instrumenten voor thuisgebruik en een enkele keer een orgel voor een kleine kerk.

Meesterorgelbouwer Johann Friedrich Macrander (*1661-†1741) - zoon van Johannes Macrander en kleinzoon van Arnold Langemann - en diens zoon Philipp Wilhelm Macrander (*1705-†1764) worden in de literatuur veelvuldig genoemd, hetgeen resulteerde in een aanzienlijk bouw-/productielijst. In de beginperiode waren er - net als bij veel andere orgelbouwers - ook de jaren van leren en omzwervingen. Naast meester-orgelbouwer was hij tevens rentmeester aan het hof van de grafelijke familie Schonburg (ook: wel: Schomburg).

Dr. Martin Balz (Mühltal. Musikwissenschaftler, Orgelsachverständiger Hessen/Nassau, Schriftleiter ARS ORGANI) onderzocht en publiceerde een 30 pagina wetenschappelijke verhandeling van de kerkorgelbouwer Macrander in Frankfurt am Main. In de publicatie van Martin Balz is ook een deel van een familiekroniek opgenomen door Johann Friedrich Macrander die hiermee in 1707 begon en werd voortgezet door zoon Philipp Wilhelm Macrander. Een familiekroniek die tot 1599 teruggaat in handen waren van nazaten van de orgelbouwers Macrander. Het bevat veel, eerder niet beschikbare Langemann-Macrander genealogie en familiegeschiedenis. Een belangrijke openbaring was dat Arnold Langemann (Macrander) en zijn tweede vrouw, Regina Nübel, in 1610 zijn verhuisd naar haar geboorteplaats Peckelsheim in de buurt van Paderborn, Nordrhein-Westfalen, en waar Arnold in 1620 stierf.

(zie ook: 'Wapens van de familie Macrander', familiewapen nr. 3)
Macrander orgel in Heidenrode Springen Hessen Nassau
De firma Macrander uit Frankfurt am Main van Johann Friedrich Macrander en zoon Philipp Wilhelm maakte en installeerde pijporgels in de hele streek Midden-Rijn. Bijgaand orgel van Johann Friedrich Macrander werd oorspronkelijk in 1710 geplaatst in een kerk in Rödelheim, een plaats ten noordwesten van Frankfurt. In 1872 werd het verplaatst naar de Evangelische kapel in Heidenrod-Springen, een plaats ten noordwesten van Darmstadt. Het wordt nog steeds bespeeld in de eredienst en publieke concerten.
.
Orgel in barokstijl in het benedictijner klooster Engelthal kapel in Altenstadt. Gebouwd en geïnstalleerd tussen 1715 en 1720 door de firma Macrander uit Frankfurt am Main. Het orgel is nog steeds in gebruik voor concerten en openbare evenementen.
Orgel in St Mauritius kerk Wiessbaden - verplaatst Limbach Huenstetten kerk Hessen Nassau
Gebouwd in 1709 voor de St. Mauritius kerk in Wiesbaden door de Macrander firma uit Frankfurt am Main. Het werd verplaatst naar de Limbach-Huenstetten kerk in 1804 en is nog steeds in gebruik tijdens de eredienst en voor bijzondere concerten.
Engelthal Macrander orgel
Publicatie van dr. Martin Balz en een deel van de familiekroniek van Johann Friedrich Macrander.
De titelpagina van de publicatie:

Martin Balz

Die Orgelmacher Macrander in Frankfurt am Main

Sonderdruck aus DULCE MELOS ORGANORUM

FESTSCHRIFT ALFRED REICHLING ZUM 70. GEBURTSTAG IM AUFTRAG DER GESELLSCHAFT DER ORGELFREUNDE HERAUSGEGEBEN VON ROLAND BEHRENS UND CHRISTOPH GROHMANN