Op 10 juli 1840 is Johannes (John) Macrander, aan boord van het schip “Emil”, in de haven van Baltimore (Maryland, U.S.A.) aangekomen. De reis op zee duurde vanuit Rotterdam 69 dagen. John liet zijn ouders, Johannes en Catherine Jacobine (Cramer) Macrander, en broers Georg Jacob en Christian in Wetzlar achter. Hij reisde zeer waarschijnlijk via de rivier de Lahn naar de Rijn en noordwaarts naar de haven in Rotterdam. Binnen de familie doet het verhaal de ronde dat John een datum heeft gekerfd in een kam of borstel die hij bij zich had op zijn reis. Het is onbekend waar deze kam of borstel vandaag de dag is. Het zou leuk zijn als een foto van dit object naar deze site zou worden toegezonden voor opname in de geschiedenis van John Macrander.
Is het soms een ander familielid, met dezelfde naam en beroep, die aankwam in 1844? In de vele generaties sinds Johannes Macrander in 1600 in Waldeck werd geboren, heeft elke generatie een of meer personen gehad met de naam Johannes, of een variant van de naam zoals John in het Engels of Jean in het Frans.
Om het mysterie nog groter te maken, tijdens volkstelling in 1850 (Federal Census) voor Roanoke Co., VA, is een tevens een John Macrander opgenomen, geboren in 1822 (leeftijd 28), beroep: looier en woonachtig in het huishouden van dr. Jacob Macrander, MD. In verschillende documenten is vastgelegd dat John Macrander, die veel nakomelingen heeft in Missouri en omringende staten, is aangekomen in Baltimore, MD op 10 juli 1840 op het Pruisische brig "Emil". Bij beroep was “tanner” (leerlooier) vermeld.
Een passagierslijst van de aankomst op 26 juni 1844 in Baltimore (MD) van het Pruisische brig "Apollo" is teruggevonden. Op de lijst staat een John Macrander uit Wetzlar, beroep: leerlooier. Zijn leeftijd is niet vermeld. Hij wordt vermeld als een “grown person” (ouder dan 12 jaar). Plaats van vertrek was Bremen, Pruisen. Verder onderzoek is nodig om vast te stellen wie deze persoon was. Is John Macrander, na een verblijf van 4 jaar in Amerika, voor een bezoek naar zijn huis in Wetzlar teruggekeerd? Is zijn oudere broer, Johann Jacob Friedrich Macrander (dr. Jacob Macrander, MD) naar huis gegaan voor een bezoek?
Hij verdiende zijn inkomen afwisselend als een looier en boer en woonde in Frederick (Frederick Co., MD) en mogelijk in Harrisburg (Dauphine Co., PA), Salem (Co Roanoke, VA), Metamora (Woodford Co, IL), Buchanan (Co, MO) en tenslotte in Center Point en Westboro (Atchison Co., MO). Op de passagierslijst en in het archief van de stad Wetzlar werd vermeld een leeftijd vermeld van 20 jaar (geboren in 1819). Dit gegeven wordt bevestigd in John’s biografische/ burgerlijke bestand van 1901, betreffende zijn geboorteplaats als Wetzlar (provincie Hessen/Rheinland van het Pruisische rijk) en de laatste verblijfplaats in Atchison Co, MO.
(Bremerhaven)
(Duitse emigranten in de 19e eeuw)
.
(Johannes 'John' Macrander (*1819-†1910) & Sarah Francis Arthur in de periode 1870-1880)
.
(Georg Marcrander,
schip "Havel"
Bremen - New York
Aankomst 04-05-1893)
(John Macrander
Brik "Emil" 1840
Rotterdam-Baltimore)
(John Macrander
Brik "Apollo" 1844
Bremen-Baltimore)
John Macrander - Brig Emil 1840 Baltimore
John Macrander - Brig Apollo 1844 Baltimore
Georg Marcrander 1843
Bremerhaven
Germany US emigrants 19thcentury
John Macrander 1819-1910 (4)
Sarah Francis Arthur 1826-1911 (4)
Meer foto's in het fotoalbum, te vinden onder 'afbeeldingen'.