Jongelui uit Garbenheim in regionale werkkleding
Nicolaihaus in Mengeringhausen
Philipp_Nicolai 2
Philipp_Nicolai
Kolorierter Wetzlar - Stahlstich Dom
Deze 3 kinderen (zeer waarschijnlijk Macranders) in regionale werkkleding uit Garbenheim nabij Wetzlar zijn afgedrukt op fotokarton. Deze foto is destijds opgestuurd naar Johannes (John) Macrander, geboren in Wetzlar in 1819. Hij gaf het door aan een van zijn zonen, John David Macrander (1863). De foto was deel van een fotocollectie, opgeslagen in een grote familiebijbel die is overgegaan naar de jongste broer van Lawrence Carol Macrander (1905) die woonde nabij Westboro, Atchison County, Missouri.
Wetzlar, heden.
Altes Rathaus Wetzlar 2
Dit huis was het raadhuis van Wetzlar in de periode van 1606 tot 1690. Philips Josias Macrander heeft hier vanaf 1680 als raadsheer en burgemeester gewerkt.
Wetzlar brucke
Wetzlar rond 1850.
Wetzlar - Zur weisen Taube
Wetzlar - Schmiedgasse 14
Wetzlar - Sandgasse 6
Wetzlar, Silhöfer Straße 32:
Op de gevel van het huidige huis is het jaar 1895 te lezen en op een sokkel een kunststoffen witte duif met daaronder in steen gehouwen het opschrift: “Zur weißen Taube”. In het huisregister van 1774 heette het (oorspronkelijke) huis: “Johann Jacob Macranders Hauß “Zur weißen Taube” (naar de witte duif).
Wetzlar, Schmiedgasse 14:
Toen de huizen in de stegen van Wetzlar nog niet doorgenummerd waren, hadden ze huisnamen en vele huizen droegen overeenkomstige huistekens. Op een dwarsbalk van het bepleisterde vakwerkhuis aan de Schmiedgasse 14 in Wetzlar het opschrift: “HERR LEHRE MICH THUN NACH DEINEM WOHLGEFALLE DEN DU BIS MEIN GOTT DEIN GUTTER GEIST FUHRE MICH AUF EBENER BAHN PSALM 143”. Ook twee huismerken met het jaartal 1699. Aan de linkerzijde:  een kroon, een krakeling, een deegroller en twee broodjes. Daaronder “JOSIAS ATZEL”. Aan de rechterzijde staat in een tulpenkrans: “ANNA MARIA ATZELIN GEBORNE MACCRANDERIN”.
Wetzlar, Sandgasse 6:
In dit pand (midden), genaamd
´Der Hexer´, woonde en werkte Lederhändler Georg Macrander (*1893-†1979). Hij had een lederwarenhandel. Georg was de oudere broer van Hans Macrander die in 1914 in Frankrijk is gesneuveld tijdens de 1e wereld-oorlog. Elders op deze website een gedenkplaat.
.
Altes Rathaus Wetzlar 2
Links en midden Philipp Nicolai (*10-08-1556-†26-10-1608), de zwager van Arnold Langemann (Macrander) en oom van Josias Langemann (Macrander) (*1590-†1625).

Rechts
het Nicolaihuis (Nicolaistraße 3 in Mengeringhausen). Dit huis werd door prediker Theodor Rafflenboel (Nicolai) in het jaar 1568 gebouwd. In dit huis zijn Philipp Nicolai en diens zus Margaretha Nicolai opgegroeid, de 1e vrouw van Arnold Langemann (Macrander).

Arnold en zijn zoon Josias zullen dit huis in hun leven waarschijnlijk regelmatig hebben bezocht.