Double click to edit
Wappen Anton Holmann
Midden-onder de oude, ijzeren grafplaat uit 1606 van Anton Holmann. De grafplaat is gefotografeerd in een oud kapelletje op de begraafplaats in Mengeringhausen. Daarnaast (uitvergroot) de wapenafbeeldingen van Anton Holmann en "C.H.". Met "C.H." zouden de initialen van zijn vrouw Katharina (Catharina) Herdes kunnen worden bedoeld. Vermoed wordt dat de moeder van Arnold Langemann (Macrander) een zus is van Catharina Herdes, dus een schoonzus van Anton Holmann.
Grafplaat Anton Holmann
Wapen van Anton Holmann
Wapenbeschrijving (blazoen):

"In zwart een gouden gezichtswassenaar, met drie uitkomende zilveren klaverbladen. Het helmteken is een herhaling van het schildbeeld. De dekkleden zijn zwart, gevoerd van goud."

(Bron: Helmut Nicolai, Waldeckische Wappen, Teil 2, Bürgerwappen, Arolsen 1987)
Wapen van Catharina Herdes
Anton Holmann
Katharina (Catharina) Herdes?
Wapen van Kanselier Anton Holmann (*1535-†1606)

Anton Holmann was een oom van Arnold Langemann (Macrander) en was Kanzler (Kanselier) en lid van de "Vormundschafliche Regierung" (interim regering) van Waldeck-Eisenberg, wegens het overlijden van graaf Franz III van Waldeck-Eisenberg in 1597.
IJzeren grafplaat uit 1606 van Anton Holmann
.
Zegels en huismerken van de familie Rafflenboel (Nicolai)

Hieronder enkele zegels en huismerken van de familie Rafflenboel (Nicolai) afkomstig uit het wapenboek "Waldeckische Wappen", deel 3. De zegels en huismerken zijn grof nagetekend. Eventuele kleuren zijn niet bekend.
Zegel van Henrich Nicolai (*1600-†1658)

Henrich Nicolai - zoon van Jeremias Nicolai / neef van Josias Langemann (Macrander) (*1590-†1625) - zegelde op
01-05-1649 in Landau met een "R" in het schild, het zegel van zijn vader Jeremias.
Zegel van Dietrich (Theodoricus) Rafflenboel (Nicolai) (*15XX-†1590) en Jeremias Nicolai (*1558-†1632)

Jeremias Nicolai zegelde in 1559 in Mengeringhausen met het zegel van zijn vader Dietrich (Theodoricus)Rafflenboel. Het is een monogram met de initialen "T.R." (Theodor Rafflenboel). Stamvader van de familie Nicolai was Nicolaus Rafflenboel van de hoeve "Rafflenboel", nabij Hagen (Nordrhein-Westfalen). Zoon Dietrich bekeerde zich in 1543 tot de reformatie (het Protestantisme) en werd vervolgens in 1550 verdreven. Hij kwam in 1552 als prediker naar Mengeringhausen waar hij in 1590 stierf. Hij latiniseerde zijn naam in Nicolai, hetgeen zoon van Nicolaus betekent.
Huismerk Rafflenboel (Nicolai)

Dit huismerk van de familie Rafflenboel (Nicolai) bevindt zich boven de voordeur van het in 1568 gebouwde Nicolaihuis in Mengeringhausen (zie: foto), het huis waar Margaretha Nicolai - de zus van Philipp Nicolai / 1e vrouw van Arnold Langemann (Macrander) / moeder van Josias Langemann (Macrander) - is opgegroeid.
Het huismerk is eveneens herondekt in de nabijgelegen kerk in Mengeringhausen tijdens een renovatie in 1928 (zie: foto). Het huismerk bestaat uit de letters "V.V.O.", dat staat voor "Veritas Vincit Omnia" (de waarheid overwint alles).
Zegel van Philipp Nicolai (*1556-†1608)

Philipp Nicolai - zwager van Arnold Langemann (Macrander) / oom van Josias Langemann (Macrander) - zegelde in 1582 in een brief aan (destijds nog grafelijke secretaris en latere kanselier) Anton Holmann - de oom van Arnold Langemann (Macrander). Het zegel is een afbeelding van een boom met de initialen "P.N." (Philipp Nicolai).